Elins lederbrev

Søndag 21. januar 2023

Elin Ørjasæter

Sykmeldt igjen... hva er det med oss?

Her sitter jeg igjen i sofaen - sykmeldt. Det blir derfor en pause i nyhetsbrevene en måneds tid. Kvinner er mer sykmeldt enn menn, i alle yrker og korrigert for alle mulige andre forklaringsvariable enn kjønn. Kan forklaringen rett og slett være dårligere somatikk (kropp) hos kvinner målt i store tall? Det mener i hvert fall arbeidslivsforskeren Solveig Osborg Ose i denne podcast-eposiden av "Rørsla"  fra LO Media (trykknapp under).

Podcasten "Rørsla" og kvinners sykefravær

Ukas nyhetssak: Statsråder plagierer

I skrivende stund har Sandra Borch gått av og Ingvild Kjerkol er i hardt vær for samme forhold: Tekst-plagiat i masteroppgaven. Avisa iTromsø skriver l (bak betalingsmur) at Sandra Borch fikk D for David på sin masteroppgave, og E24 skriver at om lag 20 prosent av oppgaven var plagiat. Det begynner å likne på Norges absolutt dårligste jus-eksamen. 

Les min sak om Sandra Borch: Hun bør miste graden

Krise i Arbeidstilsynet

Denne uka gikk Trude Vollheim av som toppsjef i Arbeidstilsynet etter varsler om elendig psykososialt arbeidsmiljø. Aftenposten med dyktige Gunnar Thorenfeldt har dekket krisene i Arbeidstilsynet gjennom flere år. Denne etaten har problemer som går langt ut over personlige egenskaper hos enkeltledere. Kampen mot arbeidslivskriminalitet er et gjenstridig problem, noe artikkelen til Torstein Nesheim og Simon Neby i tidsskriftet Stat & Styring pekte på allerede i 2017. 

 

Les artikkelen i Stat & Styring

Anbefalte Podcast: Råd om rett og Juridisk ABC

De to siste podcast-episodene til "Råd om rett" handler om viktige lovendringer, det ene om skillet oppdragstaker/arbeidstaker og den andre om nedbemanning i konsern. Ved siden av Juridisk ABC har dette blitt en av mine preferte podcaster!

Podcasten Råd om rett

Følg Gard på LinkedIn

Gard Michalsen er en av mine yrkesmessige forbilder. Journalist og medieleder, som bygget opp Medier24 fra bunnen til dagens gode bransjeavis. Nå driver han "Heia Nord-Norge" sammen med parnere, et selskap som kombinerer employer branding og rekrutteringstjenester. Verdt å følge med på for alle som er opptatt av rekruttering som fag!

Gard Michalsen på Linkedin

Se film om boka Bedre ledelse

Se filmen på Vimeo

Bedre ledelse

Bedre ledelse er en total gjennomgang av arbeidsgiveransvaret, skrevet av Elin Ørjasæter og spesialister i arbeidsrett og HMS. Dette er mer enn en bok. Det er et alltid oppdatert leseunivers med lenker til aktuelle saker og podcasten Dommedag der viktige dommer presenteres på en underholdende måte.

Kjøp tilgang her

Om Elin

Elin forsker og underviser i HR på heltid ved Høyskolen Kristiania. Holder foredrag, deltar i debatt og driver rådgivning i fritiden

Kontakt

elin@orjas.no
924 24 084

 Følg meg

  Facebook     Twitter     LinkedIn  
Du mottar denne e-posten fordi du er påmeldt vår e-postliste.
Dine opplysninger   |   Avmelding   |   Åpne i nettleser